A banda

 

“Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.”

Prímás

Pál István


“Pro Cultura Hungarica“
“Népművészet ifjú mestere
eMeRTON díj
„Artisjus“ díj
Bezerédj díj
Magyar Érdemkereszt
Liszt Ferenc díj

A zenekarunk tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeinken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Fontosnak tartjuk a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalunk. Néhány évvel ezelőtt megalapítottuk a  kárpátaljai népzenei képzést.

Rendszeres résztvevői vagyunk Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptünk mind Európában mind a tengerentúlon. Játszottunk többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Mexikóban és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettünk az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök.

Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.


„ Zenéjük olyan, mint az igazi falusi konyha. Családias és ízes, szerény és virtuóz, benne van az élet minden zamata.“ Magyar Konyha 2014. December Lévai Anikó – Vinkó József

 
Pál Eszter
Népművészet Ifjú Mestere, a zenekar énekesnője, csillogó hangjával elkápráztatta a világ számos színpadát. Jelenleg a váci zeneművészeti konzervatórium tanára.

Doór Róbert
Magyar Érdemkereszt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének nagybőgőtanára. Két gyönyörű gyermek édesapja.

Gombai Tamás
Magyar Érdemkereszt, a zenekar egyik hegedűse, a Fonó Zenekar és a Budowitz Klezmer Band prímásaként lett kedvence a világ számos színpadának. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hegedű tanára.

Ürmös Sándor Ferenc
Cimbalmos, aki többek között Járóka Sándorral a világhírű cigányprímással és Legoczky-Hosszú Géza hegedűművésszel muzsikált hosszú évekig. Cimbalom játéka minden alkalomma lenyűgözi hallgatóit.

Gera Attila
Magyar Érdemkereszt, A fúvós hangszerek nagyszerű muzsikusa a zenekarban Gera Attila, aki a Kárpát-medence szinte minden fúvós hangszerén kitűnően játszik. Klasszikus zenei tanulmányai mellett a délszláv zenének is kiváló ismerője. A Pravo zenekar vezetője.

Karacs Gyula
Magyar Érdemkereszt, A zenekarban a harmóniát Karacs Gyula biztosítja. Különleges játéka és hangszerei fűszerezik, hogy a zenekar valóban a legszebb módon szólalhasson meg.